Tjänstjakt

Hur säkert är molntjänster

Som vi beskrivit här på sidan så är molntjänster ett effektivt sätt att spara ner sina filer och samtidigt ett sätt att snabbt komma åt dem var man än befinner sig bara man har internetuppkoppling. Även olika former av ärendehantering kan göras smidigare genom att lägga dokument och fakturor så rätt personer kommer åt den information de behöver.

Cloud Computing

Men hur vet man att detta är säkert? Det är en viktig fråga, inte bara för dig utan även för det företag som levererar molntjänsten. Se till att lagringen blir så säker som möjligt och att det görs säkerhetskontroller som blir godkända. Se till att din data alltid tillhör dig och att företaget du anlitar inte gör ändringar om det inte är beställt av dig som kund. Du vill ha en stabil lagring och det är en fördel om driftsmiljön finns i två olika lokaler ifall en skulle drabbas av något oförutsett som förstör utrustningen och givetvis att det alltid finns backup.

Obehörig åtkomst ska alltid aktivt motarbetas, din information ska vara krypterad och eventuella fel och brister ska hela tiden åtgärdas och säkerhetssystemet ska förbättras kontinuerligt. Det är viktigt att man kommer åt de dokument man behöver snabbt och lätt men att det  ändå är åtkomstsäkert så bara rätt person har tillgång till dem. Det kan också vara en fördel om företaget du lagrar dina filer hos använder fler internetleverantörer för att minimera driftavbrott om någon leverantör skulle upphöra från marknaden.