Tjänstjakt

Molntjänster

Ordet molntjänster är ett samlingsnamn för alla typer av digitala tjänster eller programvaror som levereras via internet. Det kan dock delas in några undergrupper som vi nu tänkte gå igenom.

molnlagring

SaaS

Ett annat namn för programvarudelen i ordet molntjänster är SaaS eller Software as a Service. Detta innebär att man erbjuder mjukvaran som en tjänst, något som oftast innebär att den körs direkt i webbläsaren och kommunicerar via en server över internet. Detta har en stor mängd fördelar för båda små och stora företag.

Den största fördelen av SaaS tjänster är att det kräver mindre av företagets egna it-team. Detta på grund av att all teknisk utrustning för tjänsten administreras av leverantören. Det faktum att programvaran ligger på en internetuppkopplad server gör även så att man kan nå den var man än är i världen.

Molnlagring

Molnlagring är en annan tjänst som blivit allt vanligare i takt med att hastigheten på bredband har ökat världen över. Precis som med SaaS tjänster så är den stora fördelen med Molnlagring att man kan nå materialet var man är i världen, så länge man har en internetuppkoppling.

Det är även väldigt vanligt att molnlagring används för att göra backuper på data. Då är det även en stor fördel av servrarna står väldigt avskilt från den dator man gör backupen ifrån. Det minskar nämligen risken att båda exemplaren av datan skulle råka gå förlorad.

Exempel på molnlagringstjänster är bland annat Dropbox och Google Drive.